Wandelsabel KL m1912
Dit sabel is ingevoerd in 1912 en is nog steeds in gebruik. Dit is een bijzonder veel voorkomende sabel. Vrijwel elke officier heeft er wel eentje gehad lijkt het. Ook mocht dit sabel door alle legeronderdelen gedragen worden. Dus ook artillerie, cavalerie en marechaussee, terwijl deze onderdelen de beschikking hadden over eigen sabels. Zelfs de politie had een eigen uitvoering.
Vandaar dat je ze veel ziet en er zijn diverse varianten van dit type sabel.
We waren de website destijds gestart met één M1912 sabel, maar op verzoek van verschillende bezoekers van deze website hebben we dit onderdeel met een aantal varianten van de M1912 uitgebreid.
Er bestaan namelijk verschillen in dit type sabel, zoals versierde oogjes van de leeuw (verf of edelsteentjes), vergulde gevest en verschillende lengtes.
Hieronder staan 8 typen van de Wandelsabel model M1912.
Type 1: De meest voorkomende versie M 1912
Dit is het standaard officiersmodel van het leger. Vanaf 1912 door verschillende fabrikanten geleverd in verschillende lengte. Voorzien van een messing greep en een stalen schede met één draagring.
Een vooroorlogse standaard versie van de M1912.
Deze sabel is afkomstig van handelaar Blomjous in Den Haag.
Nog een soortgelijke wandelsabel M1912, afkomstig uit privécollectie R.P., is de volgende. We hebben hem toegevoegd vanwege het keurmerk dat op deze sabel staat: de "B" met een kroontje.
Dit is het keurmerk van keurmeester E.B. Brossois, die in 1913 klewangs en schedes gekeurd voor het Nederlandse leger bij fabrikant Alexander Coppel.
Wellicht heeft hij toen gelijk deze M1912 sabel gekeurd. Dit zou de combinatie van zijn keurmerk en het logo van Alex Coppel verklaren.
Dit zou inhouden dat deze M1912 uit de eerste serie afkomstig is (dus uit 1912).
De gekroonde "B" van keurmeester E.B. Brossois en het Yzerhouwer logo uit circa 1913.
Rechts de stempel van de fabrikant Alexander Coppel uit Solingen.
Type 2: Generaals uitvoering van de M1912
Dit is de versie met een schede die voorzien is van 2 draagringen. Op de foto's hieronder staat een zeer recent exemplaar, afkomstig van een generaal van de Koninklijke Marechaussee. Deze sabel is niet in onze eigen collectie maar maakt deel uit van de Privécollectie "Mark van Zanten".
De twee draagringen zijn duidelijk zichtbaar (foto: Privécollectie Mark van Zanten)
Detail van het gevest: roggenlederen greep met zilverkleurig draad wikkeling (foto: Privécollectie Mark van Zanten).
Type 3: Uitvoering met edelsteentjes
Diverse officieren vonden de standaard uitvoering niet mooi genoeg en lieten de oogjes van de leeuw versieren met edelsteentjes. Dit geeft een heel speciaal effect, met name als het zonlicht er op schijnt.
Op de onderstaande foto is een detail van deze oogjes te zien.
Type 4: IJzeren uitvoering uit de periode 1916-1918
Vanwege de eerste wereldoorlog had Duitsland alle koper nodig voor de oorlogsproductie. Daarom konden de wandelsabels die Nederland toen in Duitsland kocht niet met koperen onderdelen worden uitgerust. In plaats daarvan werd ijzer gebruikt door de fabrikanten in Solingen. Het ijzer werd mooi gemaakt met een dun laagje goud. Maar omdat goud niet goed hecht op ijzer sleet het dunne laagje goud al snel van het ijzer af.
Detail van het gevest, waarop nog vaag resten zichtbaar zijn van het bladgoud. Verder is het ijzer zichtbaar.
Type 5: greep met oortjes
Een andere variant van de M1912 is de versie waarop de rug van de greep 'oortjes' heeft. De standaard greeprug is helemaal recht maar op deze versie zitten ronde flapjes. Dit doet denken aan een duits model waar dit type greep regelmatig voorkomt.
Toch is dit een Nederlands gedragen sabel met een Nederlandse "yzerhouwer" stempel in de kling.
Detail van de greep waarop de versierde oortjes goed te zien zijn. Hijheeft overigens ook edelsteentjes in de oogjes.
Detail van een vooroorlogse foto waarop de Nederlandse cavalerie officier (rechts) dit type M1912 draagt (bron: foto archief cavalerie museum; www.cavaleriemuseum.nl).
Uitvergroting van de sabel waarop de oortjes goed te zien zijn.
Type 6: M1912 voor de politie
Dit is een zilverkleurige uitvoering die uitsluitend voor de politie bedoeld was.
Op de foto hieronder staat een detail van het zilverkleurige gevest.
Type 7: Uitvoering van de M1912 met pijprug
Deze uitvoering heeft een kling met de zogenaamde 'pijprug'. Deze soort kling komt ook voor bij de infanterie officierssabel M1897, maar daar is de kling helemaal recht.
Bij deze M1912 is de kling licht gebogen.
Detail van de kling met de pijprug.
Type 8: Officers sabel M1912
Deze uitvoering is wel een bijzondere sabel. Hij heeft waarschijnlijk toebehoord aan een officer die echt iets bijzonders wilde dragen.
Hij lijkt eigenlijk niet eens zo veel op de standaard wandelsabel, maar door het Nederlandse wapen en de leverancier (Maison Jordi in Amersfoort) weten we dat het echt een Nederlandse sabel is.
Normaal gesproken zit er een leeuwenkop bovenaan de greep. Bij dit sabel is het een panterkop.
Het wapen met de Nederlandse Leeuw. Het logo van Maison Jordi is er onder deels te zien.
De ogen zijn versierd met edelstenen.
Detail van de sabelkling met daarop prachtige etsingen.