Cavalerie sabel model M1876    (Dutch Cavalry sword M1876)

 

De cavalerie sabel M1876 is een zeer veel gebruikte sabel.  Ook marechaussee en de politie droegen dit sabel graag.
In 1895 kregen de officieren der artillerie een sabel sterk gelijkend op de sabel der cavalerie-officieren M. 1876, maar met kleinere afmetingen, aangepast aan de lengte der drager in vaak veel lichtere uitvoering, verchroomd of vernikkeld: de Artillerie-officierssabel M.1895.

Het sabel is nog lang doorgedragen tot ver in de 20e eeuw.

Het model dat voor officieren bestemd was is uitgevoerd met een greep van roggenhuid, omwikkeld met zilverdraad.
Het model voor manschappen heeft een greep dit met zwart leder is overtrokken.

Op de foto's hieronder staat de officiers uitvoering afgebeeld. De greep van het afgebeelde sabel is bekleed met roggenhuid, omwikkeld met zilverdraad. Totale lengte (zonder schede) is 95 cm. 

  

 

 


Hierboven een foto van mijn grootvader korporaal H.J. Bolt van het 1e regiment Huzaren, 4e eskadron, voorzien van het cavalerie sabel M1876.
De foto is rond 1938 genomen in de (voormalige) Willem 3 kazerne in Amersfoort.

 


Oude foto uit de jaren '20 met een huzaar, voorzien van de manschappen sabel M1876.
(bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)

Hieronder staan zowel een officiers uitvoering als de manschappen uitvoering van de cavalerie. Beide sabels hebben exaxt dezelfde vorm. Alleen de bekleding van de greep verschilt (zwart leer versus vissenhuid met zilverdraad).


Links de manschappen sabel, rechts de officierssabel.


Detail van het manschappensabel.

 


Hier een oude foto (eind 19e eeuw) met een cavalerist die de M1876 (manschappen uitvoering) in zijn handen heeft. Er zit een lederen handlus bij:

 


Hierboven een prachtige foto uit 1920 van huzaar Bertus Keizer met de manschappen
uitvoering van de sabel M1876.


Vooroorlogse mooie foto waarop huzaren met de sabel M1876 staan afgebeeld.
(bron: fotoarchief www.sytzama.nl)
Op deze foto is duidelijk het verschil te zien van de gedragen beenbescherming. De vierde man van links die naast de wachtmeester (dunne zilveren chevron op de mouw)  staat heeft stijve leren beenkappen (die redelijk nauw aansloten om de kuit en op de vaak hoge schoen - ze werden ook gebruikt door burgers vooral zij die op motorfietsen reden) terwijl de tweede van rechts met getrokken sabel duidelijk hoge hakken draagt en laarzen heeft met riemsporen.
De derde man van rechts draagt de zogenaamde stalmuts.

 


Op deze foto staat een soldaat van de artillerie (zie het embleem met de gekruiste kanonnen op de talpa) met de manschappen sabel M1876, voorzien van een leren sabelkwast. De kling van deze sabel is smaller dan de uitvoering die bij de cavalerie werd gebruikt.