Cavaleriesabel M1895 - manschappen uitvoering
Ook wel genoemd de lange sabel no. 3. Het verschil met de officiersversie is dat deze manschappen uitvoering veel zwaarder is uitgevoerd en een zwart lederen greep heeft. De hieronder afgebeelde sabel is het geheel geblauwde manschappenmodel. Dit blauwen is gedaan tijdens de mobilisatie 1914-1918. Totale lengte zonder schede is 103 cm. Deze sabel is ook door Marechaussee en Artillerie gebruikt.  De sabel is erg donker gekleurd als gevolg van het blauwen.

 Twee manschappen sabels M1895. De rechter sabel is geblauwd, de linker sabel niet.
 Foto uit begin 1900: Een korporaal van het 3e Regiment Huzaren (huidig Regiment Huzaren "Huzaren van Boreel") met de manschappen sabel M1895. (bron: fotoarchief Cavalerie museum - www.cavaleriemuseum.nl)
Hij draagt zgn. "hakbal sporen". Een beugel met een uitsteeksel en een bolletje. Hier is ook duidelijk te zien dat er "hoge hakken" werden gedragen en een kepi. Ook hier geen extra uitmonstering aan de jas.
 Een prachtige foto uit ongeveer 1930 van Marechaussee onderofficier A. Brekelmans (1889-1975). Hij draagt de cavalerie sabel M1895.
Er is ook een rechte uitvoering van de manschappen M1895.
 Hierboven een oude foto van een artillerist; hetgeen blijkt uit zijn hoofddeksel.. Deze vorm van hoofddeksel had ook een aparte naam,, namelijk een talpa. Hij draagt hier de rechte manschappensabel model M1895 met leren dragon gebruikelijk in de tropen. Daar werd over het algemeen leren uitmonstering gedragen, wat beter bestaand was tegen het klimaat. Wel waarneembaar is het snoer. Het snoer wat aan het hoofddeksel werd bevestigd wanneer te paard werd geopereerd zodat het niet verloren ging.
|