Laatste Nieuws

Mei 2017:
Toegevoegd een officierssabel politie Utrecht.
Kijk hier voor meer informatie.

Maart 2016:
Toegevoegd een officierssabel M1813.
Kijk hier voor meer informatie.

Maart 2016:
Catalogus van Eickhorn uit de jaren '30 toegevoegd.
Met veel politiesabels en klewangs.

Kijk hier voor meer informatie.

Sabelvraag

 

Who's online

We hebben 9 gasten online

Restauratie

Restauratie

Voor het professioneel restaureren en conserveren van blanke wapens verwijzen wij u graag door naar een expert op dit gebied. Dit is:

Atelier Gotscha
www.gotscha.nl
Telefoon: 06-41199365

E-mail: info@gotscha.nl

Atelier Gotscha

 


Designed by:
SiteGround web hosting Joomla Templates

PDF Afdrukken E-mailadres

Geachte bezoeker,

We vinden het leuk dat U de site www.sabels.net heeft gevonden!
Deze website over Nederlandse sabels bestaat inmiddels al weer vijf jaar en is opgestart op initiatief van Rob (48 jaar) en Albert (47 jaar) uit Amersfoort.

Wat biedt deze website U?

Vanuit de wens om steeds meer te weten te komen over het historische verhaal achter militaire voorwerpen kwam ook de wens om informatie te verstrekken aan iedereen die dit kan gebruiken. We hebben er voor gekozen om dit via internet te doen.
Het internet is een prachtig alternatief voor een museumgebouw. Via gedetailleerde fotografie kan heel veel moois worden getoond. We zijn via dit online museum altijd open en U hoeft er niet voor te reizen!
Via deze website geven we u informatie over blanke wapens (sabels, degens, ponjaards e.d.). Wellicht kunt U dat gebruiken ter identificatie van een sabel van een vorige generatie. We willen stimuleren dat oude voorwerpen goed bewaard worden en niet verloren gaan. Het liefst met de complete historie er bij - dus niet alleen het voorwerp maar ook informatie over de persoon van wie het was. Deze historie bewaren we voor de toekomst.

Wij bedanken... 

Deze website is mede mogelijk gemaakt met hulp van enkele andere musea en deskundigen op het vlak van blanke wapens, die beschikken over uitgebreide kennis op dit gebied.
Wij bedanken:

Contact
Als u vragen heeft dan kunt u ons mailen of bellen. Wij vinden met name de vragen over sabels die tot nu toe binnen zijn gekomen erg interessant en we leren er zelf ook weer van. Soms voegen we informatie toe aan onze site op basis van de informatie die we via de mail krijgen.

Namens www.sabels.net
Albert en Rob
Amersfoort
email Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 


Enkele voorbeelden van eerder ontvangen vragen:

 

(3 februari 2013) Geachte heer / mevrouw

Bij mijn schoonouders vonden wij op zolder een zwaard met de inscriptie  Jacobus Coenraads Swaartveger. Wij vragen ons af wat of dit zwaard waard is.Ik heb foto’s bijgevoegd van het zwaard

Alvast vriendelijk bedankt voor de genomen moeite.

Groeten
R. van P.

Antwoord:

geachte R.,
nog bedankt voor het mailtje. Ik ben een beetje laat met reageren, dat komt omdat ik een en ander moest onderzoeken. De sabel die u heeft is een zogenaamde hartsvanger. Hij is bedoeld voor de jacht en is particulier aangekocht destijds. En hij is best oud, namelijk uit de tweede helft 18e eeuw. Hij lijkt niet helemaal compleet te zijn maar het is desondanks een fraai stuk.
Leuk om te zien dat hij in Amsterdam gemaakt is bij Coenraads.


 

(10 februari 2013) Hallo,

Ik heb hier een paar oude sabels.
Mij is verteld dat het oude legersabels zijn. Staat een klein logo op  lijkt op een romeinse helm.
Heeft u enig idee wat voor soort het is en eventueel de waarde ervan?

Mvg J. A.

Antwoord:
dag J.,
het zijn geen echte sabels maar oefensabels. Dus om te leren vechten met de sabels. Zogenaamde schermsabels. Ze dateren uit eind 1800 en ik vermoed dat ze inderdaad militair gebruikt zijn. Het helmpje is het logo van de fabrikant Kirschbaum in Solingen. Best apart en leuk om te hebben. Ze zijn lang niet zo veel waard als de echte sabels (die hebben een scherpe punt en een schede) maar toch is het leuk!


Geachte heer/mevrouw,

Ik ben in het bezit van een degen, volgens mij een moet dit van de rijksveldwacht afkomstig zijn.
Kunt u mij dit bevestigen? En kunt u mij ook aangeven in welke periode dit degen gebruik is geweest? Bijgevoegd: foto’s van degen. In afwachting van uw reactie verblijf ik.

Met vriendelijke groet,J. G.

Beambtendegen-Algemeen-Model
Antwoord:

Het betreft hier de Nederlandse Beambtendegen Algemeen Model. Deze werd gedragen door alle wat hogere ambtenaren bij hun statie-tenue(burgemeesters, wethouders der grote steden, kamerleden, ministers, directeuren rijksdiensten, bestuursambtenaren koloniën etc.) Het exacte model was niet vastgelegd, dus heel veel variatie. Enkele wetmatigheden:

-de beambtendegen is er in zilvermetaal- en in goudmetaalkleur. Dit was afhankelijk van de kleur van de knopen op het tenue: zilver of goudkleur.

-de degen werd afgeleverd met een zwartlederen en een witlederen schede; als bij de formele bijeenkomst, waar de beambte zijn tenue droeg ook de koningin aanwezig zou kunnen zijn, dan werd de witte schede gedragen ("bij gebruik ten hove")

-het zou ons niet verbazen als formeel het model nog in dienst is. In elk geval heeft bij de verkiezingen in de zeventiger jaren het kamerlid Bas de Gaay Fortman (bijgenaamd "de jonge Gaay") als stunt nog campagne gevoerd in formeel tenue met degen

De afgebeelde degen stamt zeer ruwweg uit de periode tussen 1851 (toen het z-in-schild logo werd geregistreerd door de firma Hermann Wilhelm Lang te Solingen, een logo dat in 1866 naar de firma E.& H. Neuhaus ging en rond 1898 naar Clemen & Jung) en 1907 (toen het rijkswapen werd veranderd: de tenantleeuwen werden van en-face (zoals nog op deze degen) veranderd in en-profil).


Hoi,

Met belangstelling jullie site gelezen. Zit met een vraag.
Heb in de 70-er jaren op een veldje in de buurt van Kasteel Groeneveld (Baarn) deze sabel gevonden. Wat zou dit kunnen zijn?

sabel briquet

Met vriendelijke groet,
R.W.

Antwoord:
Het is de Sabre d'Infanterie Modèle An XI , dit "le briquet". De An IX had 38 ribben over de greep en een andere vorm van eindknop. Deze heeft 29 ribben en de M XI eindknop. Klinglengte volgens de voorschriften 596 mm, kromming 26 mm. Uiteraard is dit model door tig landen gevoerd, maar niet alle landen zijn gelegerd geweest in de buurt van Baarn, dus echt wel Frans. Dus w.s. uit kamp Austerlitz, waar (volgens de laatste cijfers) 13.806 Fransen gelegerd waren.


Mijnheer.

Bij deze van Harte gefeliciteerd met uw mooie website. Ik ben een verzamelaar van cavaleriesabels.De meeste zijn Franse en uit de 19e eeuw. In mijn verzameling zit ook een Nederlandse sabel Ml1845 eveneens gemaakt door M. Pauwels maar ik vermoed in Den Haag. Het is moeilijk te lezen.

Weet U waarom de bovenste schedering zo'n rare vorm heeft? Tot op heden heb ik daar niets van gevonden.

Bij voorbaat bedankt.

Vriendelijke Groeten

E.B.
Belgie

Antwoord:
De vaste bovenste draagring werd ingevoerd voor de cavalerie-officierssabels in 1859 om het slingeren van de sabels tegen te gaan. In de  bijgevoegde tekst van het Receuil Militair kunt u lezen hoe de sabel aan het zadel werd vastgemaakt.


Geachte,

Vanuit de familie heb ik een sabel, met schede waarvan ik de oorsprong niet kan achterhalen. Hij is van een oud-oom geweest, die naar ik meen bij de cavalerie diende in de eerste decennia van de vorige eeuw.
Het handvat heeft 14 windingen, de kap heeft ( als ik het sabel voor me ‘salueer’ aan de rechterkant drie openingen, van groot naar klein, de onderste  (bij de pink) heeft meer de vorm van een driehoek met een geronde bovenkant..

Aan de linkerzijde zijn twee openingen, langwerpig, parallel aan mijn duim, de onderste opening is, qua grootte, de helft van de bovenste.
Op de, inmiddels behoorlijk verweerde sleepplaat is de inscriptie & C te herkennen, wat ik deels ook wel ben tegengekomen op de site.
Op de sabel zelf ( lijkt me in behoorlijk goede conditie) zijn twee duidelijke merken te vinden; aan de ene zijde staat ijzerhouwer en aan de andere staat Kleinheerenbrink Arnhem.

Kan ik na het lezen van uw site ook nog melden dat er maar één trechterschroef ( ik neem aan dat dat een schroefje bovenaan de schede is) is.
Hopelijk kunt u me iets meer vertellen. Overigens is het sabel natuurlijk een familiestuk, maar dan weet u van het bestaan af, mogelijk voor in de toekomst, ik schrijf niet om nu te verkopen.

Hoogachtend en met vriendelijke groet,

M. de V.

Antwoord:
geachte heer, als ik uw beschrijving goed lees dan gaat het om een cavalerie sabel model M1876.
Hier is de bijbehorende link: http://sabels.net/index.php?option=com_content&view=article&id=24&Itemid=18 Uw sabel is de officiers uitvoering. De manschappen modellen hadden er namelijk geen 'yzerhouwer' op staan en hadden geen windingen van zilverdraad om de greep. De inscriptie Yzerhouwer is een kwaliteitsaanduiding van het staal. De afkorting "& C" is vermoedelijk van "wK&C". Dat is de producent in Duitsland/Solingen (Weyersberg, Kirschbaum en Co).Foto Infanteriekazerne Amersfoort
Oude foto, rond 1920, genomen in het tentenkamt bij de Infanterie kazerne in Amersfoort (de latere Juliana van Stolbergkazerne).
Een luitenant draagt een wandelsabel model M1912.
(bron: foto archief Cavaleriemuseum - www.cavaleriemuseum.nl)